nedelja, 22. november 2009

Jubilej ženskega pevskega zbora DU Idrija

21. november

Osnovna šola Jožeta Mihevca Idrija








Nabito polna večnamenska dvorana je slavnostno počastila 25. jubilej  Ženskega pevskega zbora DU Idrija pod vodstvom zborovodje Ivana Rijavca.
Vem, da je bilo že veliko povedanega o dolgoletnem delovanju zbora, največ pa na koncertu, a bom kljub temu še sama dodala majhen kamenček v ta čudoviti mozaik.
Že pozdravna pesem Radovana Gobca ZAPOJMO PESEM, je potrdila da pevke obvladajo svoje poslanstvo, kar pove tudi misel pred kratkim umrle članice Jerice Brus, ki si jo je zbor vzel za svoj moto.










Nikdar nam dolgčas ni
ker pesem nas združuje 
naš glas še vedno navdušuje 
in tudi letom trmasto kljubuje.

Modra nit, ki bi vezala njihovo kito, naj bi bila tudi poezija in ples. Škoda, da je zaradi bolezni odpadla glasbena točka pianistk Marije Rijavec in Maje Tanjšek, ki naj bi štiriročno zaigrali Zorka Prelovca SEDEM SI ROŽ v priredbi Blaža Puciharja.

S prvo recitacijo Radice Pahor  PAVLOVCEM,  ki tako kot pevke ne more obiti zavednosti do NOB, je potem zazvenela tudi pesem ŠIVALA JE DEKLICA ZVEZDO.




 Da je včasih tudi samota in ni potreba, da se je bojimo, sem s pesmijo SAMOTA iz svoje tretje knjige, oblikovala uvod v njihovo pesem GOZDNA SAMOTA,  za katero so dobile celo nagrado.
In dolg aplavz jim je tudi sinoči zatrdil, da so si jo zaslužile.













Kot bi se odpiral cvet vrtnice so tri članice Plesnega kluba Idrija,  koreografinje Renate Alibegovič odplesale igrivo otroško vstopanje v svet, odraščanje v njem in na koncu zrelost žene.

Pesem in zopet pesem in akademski slikar Rafael Terpin nam je odstrl občutke, ki so se ga dotaknili ob prenočevanju nekje v njem tako ljubih govcih, ko mu je družbo delal le sončni zahod v katerega so tonili slovenski vršaci, ki so mu po devetnajstih letih privlekli v spomin celo sinovo rojstvo.
In pevke so mu med ostalimi pridele še pesem  ROŽ, PODJUNA, ZILA.






Podelitev jubilejnih priznaj članicam, med katerimi so nekatere že več kot trideset let zveste petju, in Gallusovih značk, je sledila še recitacija Andre Jereb  MOJE MESTO  kateri so pevke za zaključek dodale  RUDARSKO v priredbi Ivana Rijavca st.







Skoraj dveurni program je z ubrano besedo povezovala Metka Rupnik iz radia Odmev in konec prepustila stanovskim društvom, da so s priložnostnimi darili in plaketami čestitali jubilantkam in jim zaželeli en velik
ŠE NAPREJ.








Za posvetilo s kaligrafsko pisavo in  lepo uokvirjeno,  ki so ga izročile članice pevskega društva iz Spodnje Idrije naj mi darovalke ne zamerijo, če besedilo vseeno na tem mestu podpišem z svojim avtorskim imenom.
Glasi se pa takole:

25  LET S PESMIJO NA USTIH


S pesmijo na ustih,
gre človek lažje skozi čas.
Zato ste ve četrt stoletja
kot Orfej ubrano združile glasove,
pogumno z njimi preorale to ledino, 
kjer mnogo srčnih je ljudi.


Ker vsak ima svoj vrt,
v katerem rastejo njegove sanje,
je tudi vaš razkošno 
in ljubeče s petjem prepleten.
Klub zrelim letom, 
še dovolj mladostnim,
da seže v skrite kote vsakega srca.


Tudi me smo zapisane pesmi 
in isto sporočilo druži nas,
zato se veselimo vaših vztrajnih let
in vam čestitamo iz srca 
kot zna le cvetu, cvet.







 Ker tudi jaz čutim, da mesto že desetletje spremlja mojo ustvarjalno pot in me na vsakem koraku prijazno podpira, sem nekaj tega blaga v obliki zadnje pesniške zbirke poklonila tudi pevkam, se pravi mestu katerega del kulture so. Posvetilo je prebrala Metka Rupnik.




Kakor moje pesmi,
tudi vaše družijo ljudi.
Čeprav s srebrno nitko v laseh
prepletate to kito že častitljivih 25 let.

Da bi vas še dolgo družila pesem,
njena sporočilna moč pa stkala
in ohranila mnoga prijateljstva. 


Da te pesem res drži pokonci, so dokazale pevke in kot da res ne morejo iz svoje kože, so po dveurnem
stanju na odru v prostorih društva upokojencev, ob seveda obilno obloženih mizah še vedno prepevale, od veselja, ponosa in prijateljstva.
"Kaj boste hodili domov, me še vedno pojemo!" so nas ustavljale, ko smo nekateri po enajsti uri že tiščali proti izhodu. 
Še enkrat jim čestitam in naj se jim uresniči želja, da dosedanja predsednica Vera Gregorač, ostane to še naprej.




Ko bo zopet kaj zanimivega se pa vidimo. Čao!
Za današnjo umotvorščino stoji Ana Balantič

Ni komentarjev: