ponedeljek, 21. marec 2011

Z Gregorčičem smo prestopili pomladni prag

20. marec 2011

V nedeljo 20. marca je lit. društvo PO BE RE že tretje leto zapored v počastitev dneva poezije prestopilo z Gregorčičem pomladni prag. Dan kot nalašč za vezanje besed, sonce in jasnina, bleščeča belina Krna v katerega je zagledano obličje našega slavčka. Dan, ko si ne moreš kaj, da ti srce enostavno zapoje.
Po stari navadi smo se ljubitelji poezije zbrali pred njegovim spomenikom in po nagovoru Alda Klodiča položili šopek prvih znanilcev pomladi v sklenjene roke črnega marmorja. Ja sem prebrala Gregorčičevo pesem Življenje in smrt. Vmes je svoje dodajal veter in odnašal besede,  kot bi hotel, da čim več sveta sliši ujetega ptiča tožbo.
V prostorih Fundacije poti miru v Posočju je kasneje potekal recital poezije v počastite treh že pokojnih pesnikov: Simona Gregorčiča, Ivana Volariča-Fea in Zlatka Smrekarja.
V venec njihovih pesmi se je vpletala tudi poezija pesnikov iz društva PO BE  RE, to so bili:
Marjeta Manfreda Vakar, ki je vodila prireditev, Daniela Skočir,Vojko Rutar, Darko Rutar, Mila Uršič, Stanka Golob, Vladimir Kržišnik, Ana Balantič in Benečani; Aldo Klodič, Andrina Trusgnach, Margerita Trusgnach, Marina Cernetig in Cecilija Blasutig. 
Svoje pesmi je prebiralo tudi pet članov idrijskega lit. društva RIS, poleg že iz prejšnjega društva omenjena Kržišnik in Ana, še Sabina Eržen, Rafael Lapajne in Andra Jereb.
Rdeča nit so bile improvizacije ansambla Salamander salamander, ki je ob zvokih rogistke, tolkalista in raznovrstnih glasbenih pripomočkov, med drugim predstavil iz obsežnega opusa osmih pesniških zbirk nekaj Feove poezije.
Lep in čustveno obarvan pesniški maraton posvečen Kobariškemu slavčku, se je predvsem dotaknil nedavno preminulega mladega pesnika, ljubitelja glasbe in vsega lepeg, Zlatka Smrekarja.








































Fotografije je prispeval Vladimir Kržišnik

Vsem piscem in ljubiteljem lepe besede čestitke ob svetovnem dnevu poezije in prvem pomladnem dnevu.  Lepo pozdravljeni Ana Balantič

Ni komentarjev: