četrtek, 20. marec 2014

DAN NJEGOVEGA IMENA



Literarno društvo RIS je 19. marca postavilo besedni spomenik dr. Jožetu Felcu.


    Ker je kotlina pod Gričem skozi stoletja za svoj razvoj in obstoj rabila umne, so ti prihajali in odhajali. Na pročeljih hiš so vzidani njihovi zaznamki. Zapisi so priča njihovemu delu, ki se jim klanja svet in mesto je ponosno, da jih je imelo v svoji sredini. Na pečatu, ki ga je pritisnil mestu, je tudi ime dr. Jožeta  Felca. Človeka  neštetih zaslug, predvsem v svoji stroki in ne nazadnje, v pisani in vezani besedi.
Kdo drug kot on, je lahko nadel našemu društvu tako pomebno in slikovito ime RIS.
Saj se mu je že deset let po prihodu prvih bolnikov iz vse Slovenije zapisalo, da je v spremstvu prvega zdravnika, skrivnostnega, blagega in plemenitega ravnatelja bolnišnice, vstopil v fizični in duhovni RIS, tedaj še zmeraj grozljivo odtujenega kolosa (kasarne) nad mestom.
     Če bi ostal na poti, ki mu je bila začrtana v gimnaziji, bi verjetno pristal v književniških vodah. Takrat je namreč napisal prozni prvenec Dobro jutro svoboda. Čas je zasukal drugače. Vedno večje zanimanje prodreti v skrivnosti človekove duševnosti in postati njen zdravilec, je leta 1967 kot pravkar diplomirani nevropsihiater prestopil prag Psihiatrične bolnišnice na Griču. Ko je njegova nevrološka bolezen, diagnoza postavljena že pred študijem, postala še kako resnična, si jo je z močno voljo in trmo podredil. Ustanova je poslej postala tudi njegov dom in kot poznejšemu primariju mu je bilo usojeno v njej delati celih 42 let. 
     Svoj moto "Borim se" je dr, Felc premnogokrat uporabil v svojem besednjaku. 
Veliki razumnik, eden najbolj priznanih psihiatrov, sodni izvedenec in še bi lahko naštevali, je bil tudi eden redkih pisateljev, ki kot tetraplegik ni mogel pisati sam. Njegov veleum mu je omogočil narekovanje tako strokovnih študij, esejev, kot romanov in novel. O sebi je dejal, da je eden redkih v nogah hromih popotnikov in eden redkih pisateljev, ki ne morejo sami zapisovati.
Ime Jože Felc, med drugim najdemo tudi v knjigi Sto slovenskih pisateljev in Primorskem bibliografskem leksikonu.
In kako se pisatelju najlažje zahvaliti za podporo in vzor našemu društvu in predvsem mestu Idrija, nenazadnje ustanovi na Griču, ki ji je bil zvest do konca, jo zaznamoval v dobrem pomenu besede, ji dodal pridih "pijazna"? Po njem bo ostal le spomin, knjige, eseji in dnevnik, zato je vzniknila ideja, da naj bo 19. marec obeležen kot njegov dan, njegova Duša imena.
Ana Balantič

Hvala gospe Alenki Felc in vsem njegovim prijateljem, sodelavcem in somišljenikom, ki so s svojo navzočnostjo na spominskem večeru počastili njegovo ime.

Lep pozdrav vaša Ana



2 komentarja:

Dragica Novak pravi ...

Ana, moje čestitke in pohvala za tako zahteven projekt, ki ga ni lahko realizirati. V dogodek si morala vložiti veliko ur tredega dela. Meni je zelo žal, ker se ga nisem mogla udeležiti,kar nekam preveč zapečkarska postajam zadnje čase, upam da bo s pomladjo in z več sonca, ter daljšimi dnevi to uspelo premagati.
Hvala Ana za polepšan dan že s tem ko berem tvoj tekst

Ana Balantič pravi ...

Hvala Dragica, bilo je res dopadljivo, če bi še ostali povabljeni dali kaj na kulturo in na velike osebnosti, ne da jih predalčkajo na črne in rdeče in ne prisluhnejo raje njihovi zapisani umetnosti in se iz nje kaj pametnega naučijo.Zato je pa bila udeležba tako pičla.